Ο Φαέθων και οι Ηλιάδες

FallOfPhaeton_Peter Paul Rubens

Ο Φαέθων ήταν ο γιος του Ήλιου και της Ωκεανίδας Κλυμένης, η οποία ήταν η σύζυγος του βασιλιά Μέροψ της Αιγύπτου.Η πιο γνωστή αναφορά για τον Φαέθων υπάρχει στις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου,όπου μας αναφέρει ότι όταν ο Φαέθων αποφάσισε να βεβαιωθεί για την καταγωγή του, η Κλυμένη τον έστειλε στο παλάτι του Ήλιου.

Ο Ήλιος επιβεβαίωσε ότι πράγματι ήταν γιος του και υποσχέθηκε να του δώσει οτιδήποτε θελήσει.Ο Φαέθων ζήτησε να οδηγήσει για μία μόνο ημέρα το άρμα του.Ο θεός Ήλιος φοβούμενος για την ασφάλεια του γιου του, προσπάθησε να τον μεταπείσει, αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να καταστείλει τον ενθουσιασμό του.Ο Ήλιος αναγκάστηκε να σταθεί στο λόγο του. Με πολλές ανησυχίες αλλά και οδηγίες από τον πατέρα του, ο Φαέθων ανέβηκε στο άρμα και τα τέσσερα άλογα ξεκίνησαν, καλπάζοντας στον αέρα.

Πολύ σύντομα βρέθηκε εκτός ελέγχου, σέρνοντας το άρμα εκτός πορείας, στα ύψη κοντά στα αστέρια αλλά και κάτω , πολύ κοντά στην γη.Βάζοντας τους ουρανούς στις φλόγες, δημιούργησε τον Γαλαξία.Από την έντονη θερμότητα στην γη στέρεψαν τα ποτάμια και οι θάλασσες. Συνέπεια αυτής της θερμότητας και της ξηρασίας ήταν τα δέρματα των Αιθιόπων να καούν και να γίνουν μαύρα και η Βόρεια Αφρική να μετατραπεί σε έρημο.

Για να σώσει τον κόσμο από την ολοκληρωτική καταστροφή, ο Δίας εκσφενδόνισε τον Φαέθων από το άρμα του με ένα κεραυνό και το πτώμα του έπεσε στον Ηριδανό ποταμό.Εκεί τον πένθησαν οι αδελφές του Ηλιάδες και κλαίγοντας ασταμάτητα μετατράπηκαν σε λεύκες ενώ τα δάκρυά τους σε Κεχριμπάρι

Iliades_sisters _of Phaethon_SADI TI TITO

Ο Κύκνος ο μουσικός και βασιλιάς της Λιγουρίας, επίσης ήρθε να θρηνήσει για τον Φαέθων και μετατράπηκε σε ένα κύκνο.Η εκδοχή της ιστορίας του Φαέθων στις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου,φαίνεται να έχει παρόμοια στοιχεία με μια χαμένη τραγωδία του Ευριπίδη.Ο Αισχύλος έγραψε επίσης μια τραγωδία με θέμα τις Ηλιάδες, όπου είναι και αυτή τώρα χαμένη.Ο Φαέθων μετά το θάνατό του απαθανατίστηκε στον αστερισμό του Ηνίοχου.

Advertisements

About Mrs Poetry

Always in love with music, art and the beauty of this world..
This entry was posted in Gods-Deities-Goddesses, Mythology and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Ο Φαέθων και οι Ηλιάδες

  1. Φοβερός αυτός ο μύθος πραγματικά…!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s