Ο μύθος της Μέδουσας

medusa_Ένας από τους πιο παλιούς και δημοφιλείς καθ΄όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας μύθους, ήταν αυτός της Μέδουσας—Γοργούς.Η Μέδουσα είχε την πρώτη θέση ανάμεσα στα όντα που είχαν μορφή δράκου και μόνο σε κάποια επιμέρους χαρακτηριστικά θύμιζαν άνθρωπο.Υπάρξεις τερατώδεις και με εκπληκτική δύναμη. Προκαλούσαν το φόβο των ανθρώπων και μπορούσαν να εξιλεωθούν μόνο με μαγικά μέσα και όχι με τη λατρεία.

Η Μέδουσα στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως μία από τις τρεις Γοργόνες. Από τις τρεις αυτές αδελφές η Μέδουσα ήταν η θνητή. Το άλλο της όνομα ήταν Γοργώ, που σημαίνει άγρια ματιά.
Κόρη του Φόρκυ ή Φορκέα και της Κητούς, αδελφή των Γοργόνων Σθενώ και Ευρυάλη, και των Γραιών Δεινώ, Ενυώ και Πεφρηδώ. Στους αρχαίους Έλληνες η εικόνα της Μέδουσας ήταν πραγματικά τρομακτική σε όλη τη μυθολογία,αλλά δεν ήταν πάντα ένα τέρας.

Το Μέδουσα είναι μετοχή του αρχαίου  ρήματος μέδω που σημαίνει: άρχω, κυριαρχώ, προστατεύω. Η μετοχή του θηλυκού του “μέδω” η “μέδουσα” σημαίνει την προστάτιδα, την κυρίαρχον, την φύλακα. Το ίδιο ρήμα δημιούργησε την Μήδεια και την Ανδρομέδα. Ο Όμηρος (Οδύσσεια Α στ. 72) αναφέρει την Μέδουσα, κόρη του Φόρκυνα (γεν. Φορκυνος), ως εξής: “Φόρκυνος θύγατηρ αλός ατρυγέτοιο μέδοντος” πάει να πει “Θυγατέρα του Φόρκυνα του άρχοντα της αστείρευτης θάλασσας”

Η Μέδουσα ήταν μια πολύ όμορφη και γοητευτική  γυναίκα και πολλοί  άνδρες την ποθούσαν. Όμως ήταν ιέρεια στο ναό της Θεάς Αθηνάς και όπως όλες οι ιέρειες έτσι και αυτή δεσμευόταν από αιώνιο όρκο αγνότητας. Σύμφωνα με το μύθο ο Θεός Ποσειδώνας μαγεύτηκε από την ομορφιά της και ήθελε να ενωθεί μαζί της. Μεταμορφωμένος σε άλογο βρέθηκε σε επαφή μαζί της, στον ιερό χώρο της Αθηνάς, μια πράξη ιεροσυλίας , μια πράξη απεχθής σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Η θεά, εξοργισμένη με το γεγονός, δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα και έτσι ξέσπασε πάνω στη Μέδουσα. Την μεταμόρφωσε σε απεχθές τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Η ασχήμια της ήταν τέτοια, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο πέτρωνε. Στο μύθο η Μέδουσα μεταμορφώθηκε σε ένα είδος τέρατος που λέγεται Γοργώ, ένα φρικτό τέρας. Η Γοργώ συμβόλιζε την φυσική ενσάρκωση  του θανάτου. Πλέον η Μέδουσα είναι η Γοργώ, το μυθικό πρόσωπο του θανάτου.

Τώρα πλέον η Μέδουσα έγινε ο απόλυτος στόχος πολλών πολεμιστών γιατί  όποιος κατάφερνε να την αποκεφαλίσει θα είχε το απόλυτο πλεονέκτημα στο πεδίο των μαχών. Το κομμένο κεφάλι θα είχε ακόμη την δύναμη να πετρώνει τους ανθρώπους.
Πολλοί άνδρες προσπάθησαν να καταφέρουν αυτό το στόχο με καμιά επιτυχία εκτός ενός,του Περσέα…

 

Advertisements

About Mrs Poetry

Always in love with music, art and the beauty of this world..
This entry was posted in Gods-Deities-Goddesses, Mythology and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s