Godess Bastet

godess bastet_ancient egypt

Στην Αιγυπτιακή θρησκεία, η Θεά Μπαάστ (ή Μπαστέτ) εμφανίζεται με κεφάλι γάτας και στην αρχαία Αίγυπτο όλες οι γάτες θεωρούνταν ιερές και ενσαρκώσεις της Θεάς. Ακριβέστερα, η θεά αναφερόταν ως Μπαστέτ, όταν απεικονιζόταν με πλήρη γατίσια μορφή, ενώ αντίθετα αναφερόταν ως Μπαστ, όταν απεικονιζόταν ως μια όμορφη κοπέλα, με σώμα ανθρώπου και κεφάλι γάτας. Σεληνιακή θεά του έρωτα, της γονιμότητας και της ηδονής, προστάτιδα της οικογένειας, των παιδιών και της εστίας, η Μπαστέτ ήταν φιλειρηνική, καλοπροαίρετη, γλυκιά, αλλά και πανίσχυρη. Απόλυτα θηλυκή, απεικονιζόταν μεγαλειώδης και υπερήφανη με ευθυτενές παράστημα. Το βλέμμα της είναι λαμπερό και γοητευτικό. Πρόκειται για μια από τις πιο αγαπημένες θεότητες της Αιγύπτου. Κάθε χρόνο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συναθροίζονταν στο ναό της Μπαστέτ, για να τιμήσουν στο πρόσωπό της τη μεγάλη γιορτή της γονιμότητας. Η θεά Μπαστέτ, ήταν ερωτική σύντροφος όλων των θεών και θεαινών και σύζυγος του Ρα. Πολλές θρησκείες στις οποίες λατρεύονταν γάτες, όπως αυτή της Μπαστέτ, εμφανίστηκαν εκείνη την εποχή και συνεχίστηκαν μέχρι την ρωμαϊκή κατοχή γύρω στο 330 μ.Χ.

Αν κάποιος έβλαπτε εκείνη την εποχή μια γάτα, ακόμη κι ακούσια, θεωρείτο πως έπραξε ποινικό αδίκημα του οποίου η τιμωρία ήταν ο θάνατος. Ακόμη και το να ενοχλήσει κανείς μια γάτα κατατασσόταν στα αποτρόπαια εγκλήματα και αποτελούσε μέγιστη ιεροσυλία. Μια γάτα στην Αίγυπτο είχε μια καταπληκτική ζωή. Οι γάτες έτρωγαν από τα ίδια πιάτα με τα αφεντικά τους, φορούσαν τα δικά τους κοσμήματα και σε περίπτωση αρρώστιας τις φρόντιζαν με αγάπη. Στα αδέσποτα έδιναν ψωμί μουσκεμένο σε γάλα και ψάρια από το Νείλο, ψιλοκομμένα σε μικρές μπουκιές. Σε κάθε ναό βρίσκονταν ένας μεγάλος αριθμός από γάτες, όπου τις τάιζαν και φρόντιζαν με τρόπο τελετουργικό. Όλες οι αδέσποτες γάτες ήταν άξιες σεβασμού και αλίμονο σε εκείνον που δεν θα τάιζε την αδέσποτη που θα εμφανιζόταν στην αυλή του. Οι γάτες των σπιτιών θεωρούνταν Θεϊκή εύνοια για την οικογένεια. Στην πραγματικότητα όμως, μόνο οι οικόσιτες γάτες περνούσαν πολύ καλά στην Αρχαία Αίγυπτο, αφού οι γάτες των ναών κλείνονταν σε κλουβιά, από τα οποία δεν τους επιτρεπόταν να βγουν, ενώ συχνά νεαρές γάτες θυσιάζονταν από τους ιερείς στους θεούς.
Όταν μια γάτα πέθαινε στην Αίγυπτο, η οικογένεια της αποθανούσας γάτας, ξύριζε τα φρύδια της σαν σημάδι θρήνου. Το πτώμα το έφερναν στον ταριχευτή. Έτσι ήλπιζαν να γλιτώσουν τη γάτα τους από την γήινη ανακύκλωση.

Ένα απόσπασμα του Ηρόδοτου, εξηγεί ακόμη περισσότερο τη σημαντικότητα της γάτας στην Αίγυπτο. Ο Ηρόδοτος διηγείται κάποιον πόλεμο των Αιγυπτίων με τους Πέρσες. Ο Πέρσης στρατηγός αποφάσισε να μαζέψει όσες περισσότερες γάτες μπορούσαν οι άντρες του να βρουν ή να κλέψουν, γνωρίζοντας την τεράστια σημασία που είχαν αυτές για τους Αιγύπτιους. Οι στρατιώτες έπειτα επέστρεψαν στην πόλη του Πελουσίου κι απελευθέρωσαν τις γάτες στο πεδίο της μάχης. Τρομοκρατημένοι οι Αιγύπτιοι παρέδωσαν την πόλη στους Πέρσες, προτιμώντας αυτό από το να βλάψουν τις γάτες.

Για την Ελληνορωμαϊκή θρησκεία, η γάτα είναι το ιερό ζώο αλλά και σύμβολο της σεληνιακής Θεάς Άρτεμης (Ντιάνα). Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη σεληνιακή Θεά της Κέλτικης θρησκείας, την Κεριντουέν, όπου οι γάτες εκτελούν επίσης και τις προσταγές της στην Γη. Στην Σκανδιναβική θρησκεία, το άρμα της Θεάς Φρέγια το σέρνουν γάτες και χαίρουν της προστασίας και αγάπης της Θεάς. Για όλη την Ευρώπη, από την αρχαιότητα μέχρι ακόμα και σήμερα, η γάτα σχετίζεται με τις Μάγισσες. Δεν νοείται Μάγισσα χωρίς γάτα, και λόγω αυτής της παράδοσης, κατά την διάρκεια των Χρόνων της Φωτιάς («Κυνήγι των Μαγισσών» του Μεσαίωνα) η ύπαρξη γάτας στο σπίτι ήταν αποδεικτικό πως η κάτοικος είναι Μάγισσα. Το 1718, ο Μοντγκόμερυ του Caithness, υποστήριζε πως κάθε βράδυ, έξω από το σπίτι του, μαζεύονταν ένα πλήθος γάτες όπου μιλούσαν με ανθρώπινη μορφή. Υποστήριξε πως ένα βράδυ κατάφερε να σκοτώσει 2 από αυτές και να τραυματίσει άλλη μια και ότι την επόμενη ημέρα, έμαθε πως 2 ηλικιωμένες γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στο κρεβάτι τους και άλλη μια άσχημα τραυματισμένη. Η ιστορία του έγινε πασίγνωστη στον τότε ευρωπαϊκό κόσμο, και βάση αυτής, ενισχύθηκε ο μύθος ότι οι Μάγισσες το βράδυ μεταμορφώνονται σε γάτες.

Μέχρι πρόσφατα πιστευόταν πως η γάτα εξημερώθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου θεωρούνταν ιερό ζώο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας του 2007, έδειξαν ότι η καταγωγή όλων των οικιακών γάτων πιθανόν ανάγεται σε πέντε αφρικανικές αγριόγατες (Felissylvestrislybica) που έζησαν γύρω στο 8000 π.Χ. Mία γάτα θαμμένη μαζί με το αφεντικό της ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε κυπριακό τάφο ηλικίας 9.500 ετών. Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην Κύπρο αποκαλύπτουν πως οι στενοί δεσμοί ανθρώπου και γάτας ξεκίνησαν πριν από 9.500 χρόνια, τουλάχιστον 5.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νόμιζαν οι ειδικοί. Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα ενός ανθρώπου και της γάτας του σε τάφο που χρονολογείται από το 7.500 π.X. Τα ευρήματα οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι η γάτα ήταν εξημερωμένη, είχε μεγάλη αξία για το αφεντικό της και θανατώθηκε για να θαφτεί μαζί του (ή μαζί της, καθώς το φύλο του ανθρώπου δεν έχει καθοριστεί ακόμα). Ο σκελετός της γάτας βρέθηκε σε τάφο της περιοχής Σιλουρόκαμπος στην Κύπρο . Σύμφωνα με τις εξελίξεις αυτές, αλλά και τις εκτιμήσεις άλλων ειδικών επιστημόνων που ενημερώθηκαν για την ανασκαφή, η γάτα φαίνεται πως μπήκε στο σπίτι μας 50 αιώνες νωρίτερα από το 2.000 π.X., όταν εμφανίζεται στην Αρχαία Αίγυπτο. Εικάζεται πως η εξημέρωση της γάτας έγινε την ίδια περίοδο με την εμφάνιση των πρώτων γεωργών στη Μέση Ανατολή. Τότε, τα δημητριακά και οι άλλοι καρποί που αποθήκευαν στις καλύβες τους οι κάτοικοι των πρώτων οικισμών έγιναν στόχος των τρωκτικών. Αυτά με τη σειρά τους προσέλκυσαν το γευστικό ενδιαφέρον της προϊστορικής γάτας ξεκινώντας έτσι τη μακρόχρονη συμμαχία της με τον άνθρωπο. Πιστεύεται πως δεν εξημέρωσε ο άνθρωπος πρώτος τη γάτα, αλλά ότι οι γάτες πλησίασαν τον άνθρωπο και προσαρμόστηκαν στο ανθρωπογενές περιβάλλον, το οποίο τους παρείχε τις κατάλληλες συνθήκες για την επιβίωσή τους.

 

 

Advertisements

About Mrs Poetry

Always in love with music, art and the beauty of this world..
This entry was posted in Gods-Deities-Goddesses and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s