Η Δύναμη του Τώρα

worship a woman

…Τα εμπόδια προς τη φώτιση είναι τα ίδια για έναν άντρα και για μια γυναίκα;
Ναι, αλλά η έμφαση είναι διαφορετική. Γενικά, είναι ευκολότερο για μια γυναίκα να νιώθει το σώμα της και να είναι μέσα του, κι έτσι είναι από τη φύση της πιο κοντά στην Ύπαρξη και δυνητικά πιο κοντά στη φώτιση απ’ όσο ένας άντρας.
Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί επέλεγαν ενστικτωδώς γυναικείες μορφές ή αναλογίες για να παραστήσουν ή να περιγράψουν την άμορφη και υπερβατική πραγματικότητα. Την έβλεπαν συχνά σαν μήτρα που γεννάει τα πάντα, τα συντηρεί και τα τρέφει κατά τη διάρκεια της ζωής τους ως μορφές.
Στο Ταό Τε Τσινγκ, ένα από τα αρχαιότερα και πιο βαθυστόχαστα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ, το Ταό, που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως Ύπαρξη, περιγράφεται ως “άπειρο, αιώνια παρόν, η μητέρα του σύμπαντος”. Φυσικά, οι γυναίκες είναι πλησιέστερα σ’ αυτό απ’ όσο οι άντρες, αφού ουσιαστικά αυτές “ενσωματώνουν” το Άδηλο.
Επιπλέον, όλα τα πλάσματα και όλα τα πράγματα πρέπει τελικά να επιστρέψουν στην Πηγή. ‘Όλα τα πράγματα εξαφανίζονται μέσα στο Ταό. Αυτό μόνο διαρκεί”. Επειδή η Πηγή θεωρείται θηλυκή, αυτό παριστάνεται στην ψυχολογία και τη μυθολογία ως η φωτεινή και η σκοτεινή πλευρά του αρχέτυπου θηλυκού. Η θεά ή θεϊκή Μητέρα έχει δύο όψεις: δίνει τη ζωή και παίρνει τη ζωή.
Όταν ο νους πήρε τα ηνία και οι άνθρωποι έχασαν την επαφή τους με την πραγματικότητα της θεϊκής τους ουσίας, άρχισαν να σκέφτονται το Θεό σαν αρσενική φιγούρα. Η κοινωνία κυριαρχήθηκε από τους άντρες και η γυναίκα υποτάχθηκε στον άντρα.
Δεν προτείνω επιστροφή στις αρχαιότερες απεικονίσεις του θεϊκού. Κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τώρα τον όρο Θεά αντί Θεός. Αποκαθιστούν έτσι μια ισορροπία μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, που έχει χαθεί πριν από πολύ καιρό, κι αυτό είναι καλό. Όμως πρόκειται και πάλι για μια απεικόνιση και για μια έννοια, ίσως προσωρινά χρήσιμη, αλλά που τελικά είναι περισσότερο εμπόδιο παρά βοήθεια όταν είσαι έτοιμος να συνειδητοποιήσεις την πραγματικότητα πέρα από όλες τις έννοιες και τις εικόνες.
Αυτό που παραμένει αληθινό, όμως, είναι ότι η ενεργειακή συχνότητα του νου φαίνεται να είναι ουσιαστικά αρσενική. Ο νους αντιστέκεται, μάχεται για τον έλεγχο, χρησιμοποιεί, χειραγωγεί, επιτίθεται, προσπαθεί να αρπάξει και να κατέχει… Γι αυτό ο παραδοσιακός Θεός είναι ένας πατριάρχης, μια αυταρχική μορφή εξουσίας, ένας συνήθως θυμωμένος άντρας τον οποίον πρέπει να φοβάσαι, όπως υποστηρίζει η Παλαιά Διαθήκη.
Αυτός ο Θεός είναι μια προβολή του ανθρώπινου νου. Για να πας πέρα από το νου και να ξανασυνδεθείς με τη βαθύτερη πραγματικότητα της Ύπαρξης, χρειάζονται πολύ διαφορετικές ιδιότητες: παράδοση, μη κριτική, ένα άνοιγμα που επιτρέπει στη ζωή να υπάρξει αντί να της αντιστέκεται, την ικανότητα να κρατάς τα πάντα στη γεμάτη αγάπη αγκαλιά της γνώσης σου. Όλες αυτές οι ιδιότητες σχετίζονται πολύ πιο στενά με τη θηλυκή έννοια.
Ενώ η ενέργεια του νου είναι σκληρή και άκαμπτη, η ενέργεια της Ύπαρξης είναι απαλή και υποχωρητική, κι όμως απείρως πιο δυνατή από του νου. Ο νους κυβερνάει τον πολιτισμό μας, ενώ η Ύπαρξη έχει τη φροντίδα όλης της ζωής στον πλανήτη μας και πέρα απ’ αυτόν. Η Ύπαρξη είναι εκείνη ακριβώς η Ευφυΐα που η ορατή της εκδήλωση είναι το υλικό σύμπαν. Όμως παρ’ όλο που οι γυναίκες είναι δυνητικά πιο κοντά σ’ αυτήν, οι άντρες μπορούν επίσης να την προσεγγίσουν μέσα τους.
Αυτή την εποχή, η συντριπτική πλειοψηφία των αντρών και των γυναικών εξακολουθούν να είναι πιασμένοι στη λαβή του νου: ταυτισμένοι με τη σκέψη τους και το πονο-σώμα. Αυτό, φυσικά, είναι που εμποδίζει τη φώτιση και την άνθιση της αγάπης. Ως γενικός κανόνας, το κύριο εμπόδιο για τους άντρες είναι συνήθως ο σκεπτόμενος νους τους, και το κύριο εμπόδιο για τις γυναίκες είναι το πόνο-σώμα, αν και σε κάποια άτομα μπορεί να ισχύει το αντίθετο, ενώ σε άλλα οι δύο παράγοντες μπορεί να λειτουργούν εξίσου.

Έκχαρτ Τόλε

Advertisements

About Mrs Poetry

Always in love with music, art and the beauty of this world..
This entry was posted in Literature, Wisdom and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s